.

>> Zeytinyağlı Yemek Tarifleri

Zeytinyağlı Yaprak Sarması - 1

 

Yoğurtlu Ispanak - 2

Malzemeler:

·                4-5 adet kuru soğan

·                1 çay bardağı zeytinyağı

·                1,5-2 yemek kaşığı çam fıstığı (dolmalık fıstık)

·                2 su bardağı pirinç

·                1 yemek kaşığı kuru nane

·                1-1,5 tatlı kaşığı karabiber

·                1 tatlı kaşığı tarçın

·                2 kesme şeker

·                2 yemek kaşığı kuş üzümü

·                yarım limonun suyu

·                1 su bardağı kıyılmış maydanoz

·                1 tatlı kaşığı tuz

·                1 çay bardağı kaynamış su

·                Yarım kg salamura asma yaprağı

·                Yarım çay bardağı zeytinyağı

·                2 su bardağı kaynamış su

 

Hazırlanması:

1.            4-5 kuru soğanı yemeklik doğrayıp, 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1,5-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ile (fıstıklar pembeleşene kadar) kavurun.

2.            2 su bardağı pirinci yıkayıp soğanlara ekleyin. 1-2 dakika daha kavurun. Sonra sırasıyla tencereye 1 yemek kaşığı kuru nane, 1,5 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 kesme şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, yarım limonun suyu ve 1 su bardağı kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın. Tencereye 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ilave edin. Çok kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar demlendirin. Pirinçler suyu çekince tencerenin altını kapatıp soğutun.

3.            Diğer tarafta yarım kg salamura asma yaprağını ılık suyla - 4-5 kez suyu değiştirerek - yıkayın. Yaprakları iki avucunuz arasında sıkarak sudan çıkartın. Her bir yaprağı avucunuz içine alın, ortasına 1 tatlı kaşığı içten koyun. Yaprağı sigara böreği gibi sarın.

4.            Pişireceğiniz tencerenin dibine bir sıra yaprak serin (böylece dibi tutmaz). üzerlerine sarmaları dizin. En sonunda üzerlerine bir sıra daha yaprak kapatıp yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin (ekşi olsun isterseniz yarım limon suyu da ekleyebilirsiniz).

5.            Yaprakların üzerine bir tabak kapatın ve 2 su bardağı kaynamış su ekleyin. Tencereyi ateşe koyun. Su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 30 dakika pişirin. piştikten sonra sarmaları soğutup servis tabağına dizin. Limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapın.

 

 

Malzemeler:

·                1/2 kg ıspanak

·                1-2 adet orta boy soğan

·                1/2 çay bardağı sızma zeytinyağı

·                150-200 gr kıyma

·                1/2 yemek kaşığı biber salçası

·                1/2 yemek kaşığı domates salçası

·                1 avuç-yarım çay bardağı- pirinç, yıkanmış

·                1+1/4 su bardağı kaynar su

·                1 tatlı kaşığı tuz

·                2 diş sarımsak, doğranmış

·                Bir kase yoğurt

·                Sos (istenirse)

o        2 yemek kaşığı tereyağı

o        1 çay kaşığı pul biber

 

Ispanakların temizlenmesi:

1.            Ispanağın saplarını kesin. Kötü sapları atarak demetleri ayırın.

2.            Geniş bir kaba soğuk su doldurun. Ispanakları bu suya daldırarak yıkayın. Bu işlemi 3 kez tekrar edin.

3.            Son yıkamadan sonra ıspanakları bir süzgece koyup üzerlerinden soğuk su geçirin.

4.            Ispanakları saplarıyla birlikte ince ince doğrayın.

 

Hazırlanması:

1.                 Soğanları yemeklik olarak doğrayın. Zeytinyağı ve kıymayla birlikte yayvan bir tencereye alın. Kısık ateşte tahta kaşıkla karıştırarak –soğanlar ölüp kıymalar bıraktıkları suyu çekene kadar- kavurun.

2.            Salçaları tencereye ekleyin. 2-3 defa da böyle karıştırdıktan sonra ıspanakları ilave edin. Ispanakların renklerinin parlak yeşil olması için tencerenin kapağını kapatmayın.

3.            5-10 dakika daha kavurun. Ispanak bu sırada sönüp tencerenin dibine inmiştir.

4.            Pirinci ekleyip 1-2 defa daha karıştırın.

5.            En son kaynar suyu ve tuzu ekleyip kapağı kapalı şekilde pirinçler yumuşayana kadar pişirin. (Yemeğin tadını kontrol edip tuzu arttırabilirsiniz.)

6.            Üzerlerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis yapın.

7.            İsterseniz tereyağını eritip pulbiberle karıştırarak sos elde edebilir, bu sosu da yoğurdun üzerine gezdirebilirsiniz.

Zeytinyağlı Patlıcan Dolması - 3

 

Zeytinyağlı Börülce -4

Malzemeler:

·                4 adet patlıcan

·                5-6 adet sivribiber

·                4-5 domates, kuşbaşı doğranmış

·                2 baş kuru soğan, halka şeklinde doğranmış

·                5-6 diş sarımsak, doğranmış

·                Kızartmak için sıvıyağ

·                Ayrıca 3 yemek kaşığı zeytinyağı, iç harcını kavurmak için

·                Yarım limon suyu

·                1 tatlı kaşığı tuz,  1 tatlı kaşığı karabiber

 

Hazırlanması:

1.            Patlıcanları yıkayıp alacalı soyup üç parçaya bölün. Kabak dolması gibi içlerini oyun. Bu arada ayçiçek yağını kızartma tenceresine koyun ve ısıtın.

2.            Patlıcanları ve içlerinden çıkan parçaları(içleri ziyan olmasın diye) kızartın. Yağları süzülürken iç malzemesini hazırlayın. Halka doğranmış soğan, sarımsak ve doğranmış sivribiberleri zeytinyağında bir miktar kavurun. Domatesleri ekleyin. Domatesler suyunu çekene kadar kapağı açık biçimde pişirin. Tuzunu, karabiberini ve limon suyunu ekleyip kapatın.

3.            Harcı bir miktar soğuttuktan sonra patlıcanların içine doldurun. Fırın tepsisine patlıcan içlerini ve patlıcanları yatık olarak dizip bir çay bardağı kaynamış suyu iç harcını hazırladığınız tavaya koyup patlıcanların üzerine gezdirin. (Tavada kalan domates suyunu kullanmış olursunuz.)

4.            200Clik fırında 15 dakika (patlıcanların sosu kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha pişene kadar) pişirin. Ilık veya soğuk servis yapın.

 

Malzemeler:

·                1 kg börülce

·                2 baş kuru soğan

·                3 domates

·                5 sivri biber

·                1 kırmızı dolmalık biber

·                1 sarı dolmalık biber

·                Biberler yoksa 2 havuç

·                Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı

·                1 su bardağı kaynamış su

·                1 tatlı kaşığı tuz

 

Hazırlanması:

1.            Börülceleri yıkayıp birkaç dakika haşlayın. Haşladıkltan sonra süzgeçle alıp soğuk suyun altından geçirin.

2.            Börülcelerin uçlarını temizleyin. Her birini bütün olarak veya ikiye bölerek tencerenin dibine dizin. Soğanları halka halka doğrayarak börülcelerin üzerine yayın. Biberleri şeritler halinde doğrayıp dizin. Domatesleri ve havuçları da (varsa dolmalık biberleri) soyup şeritler halinde kesip tencereye yerleştirin.

3.            Tencereye zeytinyağını gezdirin. kaynamış suyu ilave edip kaynamaya bırakın. Kaynayınca altını kısın ve sebzeler yumuşayana kadar pişirin.

4.            Sebzeler yumuşayınca tuzu ilave edin. Ilık olarak yoğurt ile servis yapın.